МБАЛ и МЦ „Лайф Хоспитал“ – Свети Влас работят  по договор с НЗОК за отделенията по педиатрия,  неврология, физиотерапия и рехабилитация. В сектора по образна диагностика освен ренген и ехограф работи и единственият в района ядрено-магнитен резонанс отворен тип  Hitachi  AIRIS.  

– Д- р Милков, какво представлява Магнитно резонансна томография ?

Първо искам да наблегна на факта, че ръководството на „Лайф Хоспитал“ инвестира в апаратура- ЯМР, която ще подпомогне както лекарите, така и пациентите в диагностично-лечебния процес и ще качи рязко качеството на здравеопазването в района от Обзор до Бургас.

 Магнитно-резонансната томография (МРТ) изобразява тъканите на тялото посредством технология, използваща силно магнитно поле. За разлика от стандартните образни изследвания, включително компютърната томография, МРТ не води до лъчево натоварване, тъй като не използва рентгенови лъчи.

Методът е много полезен при оценката на състояния като мозъчни инсулти и болестите на гръбначния стълб,  дискови хернии, спинална стеноза, тумори на гръбначния стълб и др. Методът оценява детайлно меките тъкани като сухожилията и връзките в ставите, като се откриват дори и съвсем дискретни  увреждания. Контрастно вещество, поставено венозно, при нужда подобрява видимостта на отделни структури и тъкани.

– Как да се подготвя  пациентите за изследването?

– Противопоказания за провеждането на МРТ са наличието на пейсмейкър, протезирани стави или сърдечни клапи, клипсирани мозъчни аневризми – при съдържание на феропозитивен метал. Преди изследването пациента трябва да отстрани от тялото си всички подвижни метални предмети и бижута.

Уведомете лекаря, ако имате клаустрофоция, ставни протези, кардиостимулатор /пейсмейкър, дефибрилатор/, всякакви метални пирони, съшиватели, винтове или пластини в тялото си. това важи и за тези, които са работили с метали или имат в тялото си сачми. За жените е задължетолно да съобщял на лекаря, ако са бременни.

– Какво да очаквам по време на изследването?

– В зависимост от това колко изображения са необходими, изследването може да продължи до 30-45 мин. Лекарят ще Ви информира за времето, което остава. Ще легнете на масата в удобно положение. Трябва да сте неподвижен по време на изследването,  което е безболезнено. Ще чувате ритмичен шум „тропане“, което периодично се променя по вид. Ще получите слушалки, които ще намалят шума и ако желаете, можете да слушате музика по време на прегледа.

– Какво представлява „отворения тип“ ЯМР и какви са предимствата му пред затворените апарати?

– МБАЛ „Лайф Хоспитал“ е оборудвана с  отворен магнитен резонанс Hitachi  AIRIS.  Досега по-често използваните ЯМР апарати са от т.нар. „тунелен тип“. При тях пациентът трябва да престои в доста тесен тунел около 40 мин. Това изключително много затруднява работата с определени пациенти и особено с деца. Отвореният дизайн на магнитния резонанс, с който разполагаме, улеснява диагностициринето на пациенти със следните особености. Страдащи от клаустрофобия (по последнни данни са около 30% от хората в световен мащаб). Отвореният тип на апарата разрешава проблема с изследването на деца, поради възможността родителя да присъства и да има непосредствен контакт с детето. Така отпада в голям процент от случаите необходимостта от пълна анестезия на детето и произтичащите от нея усложнения

Share: