В МБАЛ „Лайф Хоспитал“ Бургас се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу корона вирус

Новият коронавирус е с официално научно наименованиеSARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2); а заболяването, което причинява, се наричаCOVID-19 (Coronavirus disease 2019). Повечето хора, заразени с вируса, имат леки до умерени дихателни симптоми и се възстановят без необходимост от специално лечение. Възрастните индивиди и тези с хипертония, диабет, сърдечно-съдови, хронични респираторни и злокачествени заболявания са с по-висок риск от развитие на тежки симптоми. 

Лабораторната диагноза на коронавирусната инфекция има две основни направлениядиректно доказване на вируса в материали от дихателната система и установяване на имунен отговор на човешкия организъм чрез изследване на кръвни проби.Златен стандарт за откриване на вируса е генетичното изследване чрез real-time PCR. Методът е изключително чувствителен, изисква високотехнологична апаратура и квалифицирани лабораторни специалисти. Тези особености определят високата му цена и трудната му достъпност. Имунната система на човека реагира на коронавирусната инфекция като образува антителабелтъчни молекули в кръвта. Към настоящия момент антителата могат да се търсят чрез бързи тестове, които са приложими за широк кръг от хора. Подобни анализи играят важна роля за наблюдението на епидемичния процес и за научните изследвания. 

МБАЛ „Лайф Хоспитал“ въведебърз тест за изследване на IgM и IgG антитела срещу SARS-CoV-2. За извършване на анализа е необходима кръвна проба. В резултата се отразява присъствието/отсъствието на двата класа антитела, т.е. изследването е качествено, а не количествено. Тестът, който се използва в МБАЛ“Лайф Хоспитал е одобрен за продажба в Европейския съюз и останалата част от света. По-долу е представена най-важната информация за изследването. 

 1. Проби се вземат в триажен кабинет на МБАЛ „Лайф Хоспитал“ (ВХОД ПАЦИЕНТИ)  на адрес: гр. Бургас, бул. „Димитър Димовв часовете 7:00-19:00ч  работни дни и 7:00-14:00 в почивни и празнични дни. 
 1. Всеки пациент е длъжен да носи лични предпазни средствамаска и ръкавици. 
 1. Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта и телефон за връзка, т.е. изследването не е анонимно. 
 1. Цената на теста е 45 лева 
 1. Резултатите от теста са готови до края на работния ден. 
 1. Положителните резултати ще се съобщават на РЗИ-Бургас, от чиято компетентност са по-нататъшните мерки. 

МБАЛ „Лайф Хоспитал“препоръчва бързия тест за антитела на следните групи. 

Пациенти с остро респираторно заболяване (температура и поне един симптом на респираторно заболяване, например кашлица или затруднено дишане); с липса на друга причина, която напълно да обясни клиничната картина и с данни за пътуване или престой в държава, област или територия, за която е съобщен локален пренос на болестта COVID-19 през последните 14 дни преди началото на заболяването.
Пациенти с каквото и да е остро респираторно заболяване, които са били в контакт с потвърден или възможен случай на COVID-19 в предходните 14 дни преди началото на симптомите. 

Пациенти с тежка остра респираторна инфекция, които се нуждаят от постъпване в болница и за които липсва друга причина, която напълно да обясни клиничната картина. 

Какво означава положителният резултат? 

IgM антителата се появяват в серума между 7 и 21 ден след контакт (заразяване) с болен от COVID-19. 

Откриването на IgM антитела може да означава: 

 • Ранен период на инфекция. Пациентът има или да няма клинични симптоми. 

или 

 • Пациентът е в активна фаза на инфекция. 

или 

 • Пациентът е във възстановителен период на инфекция. 

IgG антителата се появяват в серума от 14 ден след контакт (заразяване) с болен от Covid 19. 

Откриването на IgG антитела може да означава: 

 • Пациентът е в активна фаза на инфекция. 

             или 

 • Пациентът е в късния или възстановителния период на инфекция. 

             или 

 • Пациентът е прекарал инфекцията и е оздравял. 

Между 14 и 21 ден от експозицията в серума може да се намерят и двата вида антитела. Откриването на IgM и IgG антитела може да означава: 

 • Пациентът е в активна фаза на инфекция. 

             или 

 • Пациентът е във възстановителния период на инфекция. 

Какво означава отрицателният резултат? 

 • Липса на антитела, т.е. не се установява отговор на имунната система срещу SARS-CoV-2.          

      или 

 • Количеството на антителата в пробата е твърде малко (под границата на откриване от анализа). 

Отрицателният резултат не изключва възможността за излагане на вируса или за инфекция с вируса! 

При пациенти с подозирана инфекция с коронавирус, особено при пневмония или тежко заболяване, еднократно взета проба не изключва диагнозата и се препоръчва изследването на допълнителни проби с генетичен метод! 

В МБАЛ „Лайф Хоспитал“ работи по договор с екип от висококвалифицирани специалисти: д-р Татяна Николовавирусолог, доц. Сашка Михайловамикробиолог и биолозите Красимира Чернаева и Виктория Пенева. Консултант е доц. Цветан Велиновмикробиолог, член на Общинския кризисен щаб и Декан на Медицинския факултет в Бургас. 

Share: