Дониела Власакиева

За Мен:

  • Опит:

    Специализира Когнитивно-поведенческа психология през 2010 във ВСУ. Когнитивно-поведенчески психолог-консултант. Фамилен терапевт.

  • Контакт:

    Тел.: +359 89 3688930
    Email: medik@lifehospitalbg.com

Дониела Власакиева

Психолог

Г-жа Власакиева завършва Университет Асен Златаров през 2007, специалност Психология. Магистратура завършва през 2009 във ВСУ Черноризец Храбър със специалност Психологично консултиране. Специализира Фамилен терапевт в ИПИГП „Берхард Ахтенберг“ и Когнитивно-поведенческа терапия.

 

Резервирайте час за психологична консултация чрез формата по-долу.  В случай на проблем ще Ви потърсим на посочения от Вас телефон.

 

Професионалният план на психолога в съвременния живот е неизбежен. Факторите, които предизвикват стрес и кризисни състояния на личността стават все по-многобройни и разнообразни по характер. Психологически проблеми в резултат от черти на характера, биохимичен дисбаланс, стрес оказват силно влияние върху физическото състояние и качество на живот на човека. Постоянното напрежение при живот с потиснати емоции като тъга, гняв, страх или състояние на тревожност, оказват физическо въздействие върху организма, защото психиката и тялото са цялостна сложна система.Индивидуалната емоционална реакция на житейските проблеми се формира в зависимост от личностните характеристики, индивидуалния опит и обстоятелствата. Нещо лесно преодолимо за едни, може да провокира заболяване у други.Въпреки това,  човек е в състояние да се научи как да се справя по-добре с емоционалните си трудности.  Повечето заболявания, особено хроничните, имат важно психологическо измерение – като причина, като механизъм, който ги възпроизвежда и поддържа и като начин на справяне.

Това е ролята на психолога – да открие и отстрани причината. Истината е, че в България народопсихологията е такава , че много хора приемат за лична обида факта, че са ги упътили към психолог. Веднага следва отговорът „ Да не съм луд!“. Вярно е, че за разлика от западната култура ние имаме съседи и приятели, на чието рамо можем да поплачем, да оголим душата си. Но никой не се замисля, като изхвърля душевния си боклук, какво струва това за близките му, могат ли те да се справят с него? И така се влиза в омагьосания кръг, че светът е недружелюбен и се случват само лоши неща и проблемите са нерешими. Живеем с толкова внушени представи и категории за добро и лошо, с натрапени ни дисфункционални вярвания за живота, етикираме хората, даваме прибързани оценки за другите , като не се замисляме какво струва това за тях.

На Запад е стара традиция хората да посещават психолог, дори когато  видимо се чувстват добре, но това е част от тяхната култура. В училищата още от малки ги включват в тренинги, които ги учат как да общуват, да зачитат мнението и личното пространство на другите. Научават се да изслушват, научават се  на търпение, също нещо много важно – да могат да приемат критики. По този начин се постига изграждане на личности с добро самочувствие и реална самооценка. Всичко това се случва с елегантната помощ на психолога.

Основната цел е достигнето на клиента до необходимостта от самостоятелен избор на вариант за решаване на проблема. В този случай ролята на психолога е да бъде събеседник, който умее да изслушва, задава уточняващи въпроси, демонстрира съпричасност и не нарушава достойнството на човека. Крайната цел е заедно да разработят план за действие. Клиентът трябва да е достигнал до съзнанието за промяна и развитие, до идеята, че да работиш над себе си е акт на самоуважение. Психотерапевтът не налага решения, а само подсказва алтернативи. Човек трябва сам да избере пътя и стъпките, с които да мине през него. Начинът, по който мислим, се превръща в начина, по който живеем. Във всеки човек се крие „истинският човек”, който е скрит зад страховете, притесненията и „задънените улици”, които го карат да затъне дълбоко в своето ежедневие. Но той непрекъснато се опитва да тръгне в посока на това, което представлява в действителност, към неговия истински Аз. В тези усилия, терапевтът е навигатор, който помага да се открият знаците към верния път и подкрепя пътуването по него.